Χαιρετισμός Δημήτρη Παυλή στην τελετή Αδελφοποίησης των Δήμων Τρίπολης και Πρέβεζας – (pics,video)

07/11/2018 12:11

Αγαπητέ Δήμαρχε Πρέβεζας, Αγαπητέ Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, Δημότες της Τρίπολης και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω σήμερα στην Τρίπολη, τους αγαπητούς συναδέλφους και φίλους από την Πρέβεζα. Στην πόλη μας με την πλούσια ιστορική της διαδρομή, την πόλη που γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης και αποτελεί την αφορμή της σημερινής συνάντησης και επισφράγισης της συνοδοιπορίας των δύο πόλεων.

Υπογράφουµε σήµερα το πρωτόκολλο συνεργασίας ανάµεσα στις πόλεις µας, θέλοντας να αναδείξουµε τον αναντικατάστατο ρόλο των τοπικών κοινωνιών και των ανθρωπίνων σχέσεων µε κοινές πρωτοβουλίες σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η Τρίπολη συναντά την Πρέβεζα με αφορμή το «εγκώμιο φυγής» που έμελε να πλέξει ο Καρυωτάκης από την ανιαρή ζωή του όπως ο ίδιος την αποκαλούσε… Η αρχή και το τέλος του νήματος της ζωής του ποιητή, η επιλογή του να φύγει «σε κάποιον τόπο αγνώριστο και νέο…ως απλό στοιχείο, ελεύθερο, γενναίο» όπως ο ίδιος έγραψε στη τελευταία του συλλογή «Ελεγεία και Σάτιρες» και το σημαντικό έργο που άφησε πίσω του, ενώνει της δύο πόλεις και δίνει το έναυσμα σε ένα κοινό μέλλον συνεργασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς τους, με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε αφορμή.

Κι όμως πριν αφιερωθεί στην τραγωδία του συγκλονίζοντας με την αυτοκτονία του την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας στις 21 Ιουλίου 1928 και τον κόσμο των Ελληνικών γραμμάτων, κατάφερε να δημιουργήσει ένα τρανό μύθο γύρω απ’ τ’ όνομά του και να αφήσει πίσω του ένα έργο «…που λογαριάζει ωσάν σταθμός στη λογοτεχνία μας» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον μεγάλο Γιώργο Σεφέρη και επηρεάζει ακόμα και σήμερα σύγχρονους ποιητές, στοχαστές και απλούς ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη αναφορά στον Κώστα Καρυωτάκη δεν μπορεί φυσικά να περιγράψει τον ποιητή και το έργο του… οφείλει όμως να μας υπενθυμίζει την αξία του έργου του που εμείς με τη σειρά μας έχουμε στα χέρια μας και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε. Ενός έργου που ενώνει και εμπνέει γενιές και πολίτες αυτού του κόσμου… ενός έργου που ασκεί σημαντική επιρροή στον τρόπο σκέψης μας και στις μελλοντικές μας ενέργειες συνεργασίας, δημιουργίας και ανταλλαγής εμπειριών…

Στο σημερινό αντάμωμα αδελφοποίησης με αφορμή τη ζωή και το έργο του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, θέτουμε ως στόχο να ανακαλύψουμε όχι μόνο κοινά στοιχεία μεταξύ των 2 πόλεων  αλλά κυρίως κοινούς προορισμούς… και δεν μένουμε μόνο σε αυτό.

Σήμερα επισφραγίζουμε μια ειλικρινή φιλία και μια προσπάθεια για την ανταλλαγή εμπειριών αλλά και για την χάραξη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών αναβάθμισης του επιπέδου του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι και της κοινωνικής αναβάθμισης.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Πρέβεζας για την επιθυμία χάραξης κοινών στόχων. Να ευχαριστήσω επίσης  τους συναδέλφους µου στο ∆ηµοτικό Συμβούλιο που ενέκριναν την αδελφοποίηση και συνέβαλαν στην επίτευξη της κοινής πορείας των δύο Δήμων.

Από σήμερα έχουμε πολλά να μας ενώνουν.

Ευχαριστώ.

 

Δείτε ποιό κάτω φωτογραφίες και video: