Ο Δημήτρης Παυλής στις εκδηλώσεις των 90 χρόνων από το θάνατο του Κώστα Καρυωτάκη – (pic,video)

21/07/2018 18:26

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τον θάνατο του Κώστα Καρυωτάκη στην Πρέβεζα και των κοινών δεσμών που ενώνουν τον Δήμο Πρέβεζας με τον Δήμο μας εξαιτίας της καταγωγής του ποιητή από την Τρίπολη, ο Δημήτρης Παυλής παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις τιμώντας τον μεγάλο πεζογράφο και ποιητή.

Στο Δημοτικό θερινό κινηματογράφο «Κυανή Ακτή», προβλήθηκε στις 20 Ιουλίου η ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Κύρου Παπαβασιλείου “Εντυπώσεις ενός πνιγμένου” η οποία είναι βασισμένη στην τελευταία επιστολή του Κώστα Καρυωτάκη και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2015. Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και θα μίλησε ο σκηνοθέτης, ενώ πριν την προβολή πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα «Δραμαμίνη».

Στη συνέχεια, στις 21 Ιουλίου, ημέρα που ο ποιητής επέλεξε να πλέξει το δικό του εγκώμιο φυγής από αυτόν τον κόσμο, στο Βαθύ απέναντι από το Μνημείο του Κώστα Καρυωτάκη, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση που περιελάμβανε ομιλία της καθηγήτριας νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ντουνιά Χριστίνας με θέμα «Ο ερωτικός Καρυωτάκης», καθώς και ομιλία του ποιητή κ.Μακράτου Τάσου.

Ο Δημήτρης Παυλής στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Ο Καρυωτάκης γράφει ποιήματα για το άδοξο και το ασήμαντο, ως διαμαρτυρία από μια συσσώρευση προσωπικών εμποδίων και ρήξεων …Και κάπως έτσι αφιερώθηκε στην τραγωδία του, κλονίζοντας την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας με την αυτοκτονία την 21η Ιουλίου 1928 αλλά και τον κόσμο των Ελληνικών γραμμάτων, με το Γιώργο Σεφέρη να αναφέρει πολλά χρόνια αργότερα …«ότι ο Κώστας Καρυωτάκης είχε την τύχη ν’ αφήσει ένα έργο που λογαριάζει ωσάν σταθμός στη λογοτεχνία μας»

Ωσάν σταθμός φίλες και φίλοι το έργο του. Ένα έργο που εμείς με τη σειρά μας έχουμε στα χέρια μας και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε.…Η διάδοση του έργου του μεγάλου ποιητή Κώστα Καρυωτάκη αλλά και το να επανορθώσουμε αν θέλετε, για λάθη του παρελθόντος που ίσως έγιναν από απερισκεψία, αποτελεί για όλους μας στόχο. Οι τάσεις φυγής του ποιητή που τον ακολουθούσαν σε όλη του τη ζωή και σημάδεψαν το έργο του, αφορούν μόνο αυτόν και όχι όλους εμάς που τον κληρονομήσαμε…. Η Πρέβεζα, η Τρίπολη, η Ελλάδα ολόκληρη. Μπορούμε να θυμόμαστε τη σημερινή μέρα την 21η Ιουλίου όχι μόνο ως μέρα που ο Κώστας Καρυωτάκης επέλεξε για να φύγει «σε κάποιον τόπο αγνώριστο και νέο…ως απλό στοιχείο, ελεύθερο, γενναίο. Όπως ο ίδιος έγραψε στη τελευταία του συλλογή «Ελεγεία και Σάτιρες» αλλά και σαν ημέρα νέων γόνιμων σχέσεων και συνεργασιών.»

Στη συνέχεια έλαβε χώρα μουσικό πρόγραμμα με μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη, με τη φωνή της κ.Μαριάννας Τζαφέρη, καθηγήτριας μονωδίας Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας, ενώ ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κορωναίος απάγγειλε ποιήματα του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Δείτε ποιό κάτω φωτογραφίες και video: