Εκδήλωση με θέμα “Διαδρομές πολιτισμού – το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας συναντά τη Βουλή των Ελλήνων” παρουσία του Πρόεδρου της Βουλής – (pics, video)

28/05/2018 10:14

Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά, σε ένα από τα ομορφότερα μουσεία που έχει να επιδείξει αυτός ο τόπος… Ένα πολύτιμο θησαυρό που κατάφερε να ενώσει με μοναδικό τρόπο την εποχή μας με την εποχή κλέους της Αρχαίας Τεγέας και ταυτόχρονα με την αναβάθμισή του να αποτελεί από μόνο του, ένα επίτευγμα διαδραστικής περιήγησης στο πολιτιστικό μας απόθεμα.

Σήμερα καλωσορίζουμε στον τόπο του, την πατρίδα του, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, που μας τιμά με την παρουσία του και την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων στην έκδοση του νέου οδηγού του Μουσείου, συμβάλλοντας σημαντικά στην γνωριμία του επισκέπτη με τα μοναδικά εκθέματα και το «δικό μας» υποδειγματικό Μουσείο, που συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς της «ελληνικότητάς μας» προς τον κόσμο.

Πρόεδρε,

H ανταπόκρισή σας ήταν άμεση και συγκινητική θα πρόσθετα, σε ένα αίτημα «συνάντησης με την κληρονομιά του τόπου μας» και χρηματοδότησης της έκδοσης του νέου Οδηγού του Μουσείου Τεγέας και σας ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτό.  Με αυτή την συμβολική χειρονομία στηρίζεται έμπρακτα το Αρχαιολογικό μας Μουσείο και όλες τις προσπάθειές που έχουν γίνει μέχρι τώρα  για εξωστρέφεια και ανάδειξη της Τεγέας και της Αρκαδίας γενικότερα.  

Ο νέος οδηγός του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας που η Άννα Καραπαναγιώτου έγραψε και επιμελήθηκε, εκδόθηκε πολύ πρόσφατα και τολμώ να πω, ότι αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα έντυπου ξεναγού, που δίνει με άριστο τρόπο σημασία όχι μόνο στα εκθέματα, αλλά και στον επισκέπτη,  στις ανάγκες και στις προσδοκίες του. Μέσα από εύγλωττες πληροφορίες, ιστορικές και αρχαιολογικές, βοηθά τον επισκέπτη να εισέλθει στο μουσείο όχι ως απλός παρατηρητής αλλά ως ενημερωμένος κριτής ενός χώρου πολιτισμού και επικοινωνίας. Δεν θα πω περισσότερα για τον αρχαιολογικό Οδηγό εφόσον η αναλυτική προσέγγιση του περιεχομένου του θα γίνει από τους ομιλητές μας.

Θα σταθώ όμως στο γεγονός, της διαχρονικότητας των πολιτιστικών αξιών που κληρονομήσαμε και οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προωθήσουμε σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι άλλωστε και ο πρωταρχικός σκοπός της μουσειακής κοινότητας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση: τα μουσεία να καταστούν ζωντανά πολιτιστικά κύτταρα, χώροι έμπνευσης και δημιουργίας.

Για τον σκοπό αυτό, το μουσείο της Τεγέας έχει κάνει πολλές προσπάθειες εξωστρέφειας, όχι μόνο με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αλλά κυρίως με την οργάνωση πολλών αξιόλογων δραστηριοτήτων, όπως διαφωτιστικές περιηγήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και πρωτότυπες βιωματικές δράσεις όπως τα δωμάτια μουσειακής διαφυγής που πέρυσι οργανώσαμε μαζί υπό την καθοδήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και αποτέλεσαν πόλο έλξης για όλες τις ηλικιακές ομάδες, με αποτέλεσμα και άλλα περιφερειακά μουσεία να ακολουθήσουν αυτή την πρωτότυπη δραστηριότητα.

Στόχος μας: να στηρίξουμε και να οργανώσουμε και άλλες τέτοιες δράσεις που θα αγκαλιάσουν όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες, έξω από το μουσειακό κέλυφος και που παράλληλα θα ενθαρρύνουν τη μάθηση, τη συμμετοχή και τη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τον κοινωνικό ρόλο των μουσείων μας και όλων των αρχαιολογικών μας χώρων. Πιστεύουμε στο πολύπλευρο έργο που επιτελούν τα μουσεία μας και οι αρχαιολογικοί μας χώροι και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε στην προώθηση της δυναμικής τους παρουσίας στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Τρίπολης, με εκδηλώσεις που συνάδουν με την μαγεία του χρόνου και του τόπου.

Αξιότιμε Πρόεδρε,

Με την ευκαιρία της σημερινής μας ευχάριστης συνάντησης σε μια διαδρομή πολιτισμού, με αφορμή τον εορτασμό της διεθνούς ημέρας Μουσείων, σας ευχαριστούμε και πάλι για την παρουσία σας εδώ σήμερα, αγκαλιάζοντας έμπρακτα προσπάθειες ανάδειξης και εξωστρέφειας του πολιτιστικού μας αποθέματος, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά και την κ. Καραπαναγιώτου όχι μόνο για την δυναμική της παρουσία, αλλά κυρίως για τον τρόπο σκέψης της και την άψογη συνεργασία μας, στην καθιέρωση νέων πολιτιστικών θεσμών.

Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί. Γιατί ο πολιτισμός μας είναι υπόθεση όλων μας…

Ευχαριστώ.

Δείτε ποιό κάτω φωτογραφίες και video: